Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i ambasador Turske Tanžu Biligič validirali su danas svoje personalizovane eKg kartice, čime je u rad pušten novi elektronski sistem plaćanja vožnje u javnom gradskom prevozu.

To je samo još jedna u nizu novina kojima Gradska agencija za saobraćaj radi na osavremenjavanju javnog prevoza koji danas umesto 62 ima 68 autobusa sa 1300 polazaka. Pored toga, putnicima su na raspolaganju besplatan interent, kao i displej uređaji sa zvučnom najavom autobuskog stajališta i vremena kada autobus stiže.

Oprema za monitoring i tiketing iznajmljena je na period od dve godine od kompanije Apex Solutinos, ali za razliku od drugih gradova, mi potpuno upravljamo opremom i izdavanjem kartica – kazao je Dušan Obradović direktor Gradske agencije za saobraćaj. Pored toga, izgradnjom 100 najsavremenijih stajališta do kraja godine, prvo pilot stajalište u ulici Nikole Pašića 7 koštalo je nešto manje od 5000 evra, Kragujevac će zauzeti vodeću poziciju u javnom gradskom prevozu, ne samo u Srbiji nego i u Evropi. Zakup opreme na mesečnom nivou je 14 500 evra i očekujemo da se iz ovog projekta iznedri Smart sity.

Ovo je potpuna modernizacija i veliki korak u implementaciji Smart city sistema koji je u Kragujevcu uveden naplatom parkinga putem SMS – a, istakao je gradonačelnik Radmir Nikolić. Ideja je da osim za prevoz, kartica bude ulaznica za galerije, muzeje ili bazene, da se koristi za parking, kao i za svakodnevnu prijavu i odjavu dece iz vrtića. U toku ove godine, podsetio je Nikolić, stiže donacija kineske Vlade, vredna gotovo dva miliona evra, za igradnju gradskog Data centra, koji će predstavljati osnovu za sve ostale korake kao što su pametna rasveta, video nadzor u gradu, postavljanje senzora za ranu dojavu požara.

U poslednje dve godine učinili smo ogroman napor da građanima obezbedimo efikasan, savremen i bezbedan javni prevoz. Pored besplatnih karata za penzionere, obezbedili smo besplatan prevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola, pojačali i uveli nove linije i autobusi su nam odjednom puni. Time smo, naglasio je Nikolić, kvalitet života u gradu podigli na viši nivo.

Prema rečima ambasadora Turske Tanžu Biligiča, sistem elektronske naplate se koristi već dugo, gotovo u svim gradovima Turske, jednostavan je za korišćenje, a građanima služi ne samo za prevoz nego u različite svrhe.

Između Srbije i Turske postoje veoma dobri odnosi i mi smo veoma srećni i zadovoljni što možemo i na ovaj način da doprinesemo da budu još bolji. Zahvaljujući se na ukazanom poverenju firmi Apex Solutions, ambasador Biligič je izrazio nadu da će investitori iz Turske prepoznati Kragujevac kao mesto za nove investicije.

Inače, u novom sistemu naplate postoje personalizovane i nepersonalizovane eKg kartice, kao i dnevna, odnosno trodnevna i petodnevna vremenska karta. Zamena kartica počela je 5. aprila i trajaće do 1. maja. Personalizovane će koštati 300, a nepresonalizovane 250 dinara. Osim u prostorijama GAS – a moći će da se kupuju odnosno dopunjuju na još osamdesetak prodajnih mesta u gradu. Cena pojedinačne karte kod vozača  od 1. maja biće znatno skuplja jer iz bezbednosnih razloga ovaj vid naplate GAS želi da svede na minimum.

Nakon prezentacione vožnje autobusom, u Skupštinskoj sali predstavnici firme Apex Solutions organizovali su prezentaciju novog sistema naplate karata u javnom transportu putnika za direktore škola, predstavnike javnih preduzeća i druge velike korisnike.

[/vc_column][/vc_row]