dav

Zahvaljujući projektu „Podatke otvori, na mapi se stvori“ koji je realizovan u saradnji sa Palgo smart centrom iz Beograda, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Kragujevac je u aplikaciji Google maps implementirao sve linije sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza. To će putnicima, ali i svim posetiocima grada omogućiti da u najkraćem vremenu stignu na željenu lokaciju. Određivanjem polazne tačke i krajnjeg odredišta u aplikaciji Google maps na pametnom telefonu, aplikacija Google transit nudi, najpovoljniju trasu uz navigaciju, koliko je i kuda potrebno pešačiti do prvog stajališta, broj linije i vreme polaska,  a ukoliko je to potrebno i broj linije za presedanje do krajnje destinacije.

Ovo je samo jedna od novina u radu Gradske agencije za saobraćaj koja intenzivno radi na modernizaciji svojih usluga, kazao je direktor Dušan Obradović i pozvao sve dugogodišnje korisnike javnog gradskog prevoza da daju šansu ovoj nepogrešivoj aplikaciji za eventualno bržu i kraću varijantu prevoza naročito ako podrazumeva i presedanje. Ovaj alat, već od 1. septembra biće instaliran na pilot stajalištu kod Ureda, koje će imati Wi – Fi, USB punjač i solarne ploče, gde će svi putnici biti u prilici da jednim dodirom ekrana koriste Google maps.

Iskorak u modernizaciji javnog gradskog prevoza početak je u razradi vizije koju Kragujevac ima, a to je moderan, evropski grad, pre svega sa razvijenom komunalnom infrastukturom, istakao je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović. To je dokaz da posebnu pažnju poklanjamo i razvoju informacionih tehnologija koje će biti u službi građana i omogućiti im da brže, jednostavnije i kvalitetnije putuju, žive i rade u Kragujevcu. Google transit jedan je u nizu koraka ka implementaciji rešenja koja nudi Pametan grad. To podrazumeva i postavljanje pametne rasvete, video nadzor, kao i senzora za ranu dojavu požara. Zahvaljujući se partnerima na projektu, kao i timu ovdašnjih stručnjaka koji su radili na implementaciji Google transit, Momčilović je poručio da će lokalna samouprava nastaviti da razvija Kragujevac u tom pravcu.

Današnji projekat je veliki iskorak u strateškom opredeljenju Kragujevca u razvoju „Smart city“ rešenja. Naredni je „live“ varijanata u kojoj će moći da se prati kretanje autobusa u realnom vremenu, naglasio je saradnik na realizaciji projekta Zoran Đorović, direktor Biznis inovacionog centra. To je samo jedan od segmenata sveukupnog projekta koji se ubrzano implementira zahvaljujući UNDP i Palgo smart centru, koji je imao za cilj otvaranje podataka. Podaci dobijeni na ovaj način moći će da se upotrebe i u drugim aplikacijama, biće nekomercijalni i dostupni kako građanima, tako i pravnim licima. Rezultat projekta je poboljšanje kvaliteta života i uslova za ravoj privrede.

Ovo je samo početak mogućnosti korišćenja tog sjajnog alata. Već od ponedeljka jednom nedeljno svim osnovcima i srednjoškolcima verifikacijom e – Kg kartice biće omogućen besplatan ulaz na bazene. Od septembra e – Kg kartica služiće roditeljima za verifikaciju u obdaništima, a u planu je da se na svih 68 autobusa, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, postave senzori za prikupljanje podataka o zagađenju vazduha i koncentraciji polena. Tako će na postojećim mapama građanima biti dostupni i podaci o lokacijama i vremenskom intervalu sa najvećim koncentracijama zagađenja i polena.

Inače, Kragujevac je jedini grad u Srbiji koji je u toj aplikaciji implemenitirao sve gradske i prigradske linije.