На Smart City фестивалу који је одржан у Београду, граду Крагујевцу додељено је признање за изузетне резултате у отварању података (Open Data).

У оквиру пројекта “Податке отвори, на мапи се створи”, који је спровео Palgo smart, уз подршку УНДП–а, Канцеларије за IT и еУправу, UKAid, Британске амбасаде и World Bank Group, Крагујевац је награђен за отворене податке у области јавног превоза. Захваљујући пројекту, на Google мапама (пример), доступне су све линије градског и приградског превоза, што наш град сврстава уз раме са светским метрополама. Крагујевац је такође прва и једина локална самоуправа у Србији која има свој портал отворених података на коме су отворени подаци о потрошњи енергије у јавним зградама.

Крагујевац је приступио отварању података препознајући овај процес као важан корак у отварању јавне управе ка локалној заједници. Отварање података даје значајан допринос транспарентности рада локалне самоуправе и начин је за подстицање читаве заједнице на иновације и унапређење рада јавних служби, као и пружање нових могућности студентима Универзитета у Крагујевцу.

Награду је уручио директор Канцеларије за IT и еУправу др Михајло Јовановић и у име градоначелника је примио Зорана Ђоровић, директор БИЦ – а и координатор на пројекту. Ђоровић је у оквиру агенде фестивала презентовао процес отварања података, примену Google Transit система, као активности које град Крагујевац спроводи и планира у домену Smart City решења.

Извор: infokg.rs