Градоначелник Крагујевца Радомир Николић и амбасадор Турске Танжу Билигич валидирали су данас своје персонализоване еКг картице, чиме је у рад пуштен нови електронски систем плаћања вожње у јавном градском превозу.

То је само још једна у низу новина којима Градска агенција за саобраћај ради на осавремењавању јавног превоза који данас уместо 62 има 68 аутобуса са 1300 полазака. Поред тога, путницима су на располагању бесплатан интерент, као и дисплеј уређаји са звучном најавом аутобуског стајалишта и времена када аутобус стиже.

Опрема за мониторинг и тикетинг изнајмљена је на период од две године од компаније Apex Solutinos, али за разлику од других градова, ми потпуно управљамо опремом и издавањем картица – казао је Душан Обрадовић директор Градске агенције за саобраћај. Поред тога, изградњом 100 најсавременијих стајалишта до краја године, прво пилот стајалиште у улици Николе Пашића 7 коштало је нешто мање од 5000 евра, Крагујевац ће заузети водећу позицију у јавном градском превозу, не само у Србији него и у Европи. Закуп опреме на месечном нивоу је 14 500 евра и очекујемо да се из овог пројекта изнедри Smart sity.

Ово је потпуна модернизација и велики корак у имплементацији Smart city система који је у Крагујевцу уведен наплатом паркинга путем СМС – а, истакао је градоначелник Радмир Николић. Идеја је да осим за превоз, картица буде улазница за галерије, музеје или базене, да се користи за паркинг, као и за свакодневну пријаву и одјаву деце из вртића. У току ове године, подсетио је Николић, стиже донација кинеске Владе, вредна готово два милиона евра, за иградњу градског Дата центра, који ће представљати основу за све остале кораке као што су паметна расвета, видео надзор у граду, постављање сензора за рану дојаву пожара.

У последње две године учинили смо огроман напор да грађанима обезбедимо ефикасан, савремен и безбедан јавни превоз. Поред бесплатних карата за пензионере, обезбедили смо бесплатан превоз за све ученике основних и средњих школа, појачали и увели нове линије и аутобуси су нам одједном пуни. Тиме смо, нагласио је Николић, квалитет живота у граду подигли на виши ниво.

Према речима амбасадора Турске Танжу Билигича, систем електронске наплате се користи већ дуго, готово у свим градовима Турске, једноставан је за коришћење, а грађaнима служи не само за превоз него у различите сврхе.

Између Србије и Турске постоје веома добри односи и ми смо веома срећни и задовољни што можемо и на овај начин да допринесемо да буду још бољи. Захваљујући се на указаном поверењу фирми Apex Solutions, амбасадор Билигич је изразио наду да ће инвеститори из Турске препознати Крагујевац као место за нове инвестиције.

Иначе, у новом систему наплате постоје персонализоване и неперсонализоване еКг картице, као и дневна, односно тродневна и петодневна временска карта. Замена картица почела је 5. априла и трајаће до 1. маја. Персонализоване ће коштати 300, а непресонализоване 250 динара. Осим у просторијама ГАС – а моћи ће да се купују односно допуњују на још осамдесетак продајних места у граду. Цена појединачне карте код возача  од 1. маја биће знатно скупља јер из безбедносних разлога овај вид наплате ГАС жели да сведе на минимум.

Након презентационе вожње аутобусом, у Скупштинској сали представници фирме Apex Solutions организовали су презентацију новог система наплате карата у јавном транспорту путника за директоре школа, представнике јавних предузећа и друге велике кориснике.

[/vc_column][/vc_row]