У Крагујевцу је данас, трећу годину заредом, обележен Интернационални дан бесплатног јавног превоза.

Тим поводом, одржана је акција на аутобуском стајалишту “Пионир” у улици Краља Александра I Карађорђевића где су наши суграђани имали прилику да се упознају са новинама у раду Сектора јавног транспорта путника.

Упркос ситуацији са пандемијом вируса Covid 19, наставили смо са унапређењем квалитета наших услуга.

Јавни превоз у Крагујевцу доступан је на Google и Bing мапама. Сетови података о јавном градском превозу су публиковани на националном порталу отворених података data.gov.rs и потпуно су бесплатно доступни за даље коришћење.

Интеграцијом информационих система ЈКП Шумадија Крагујевац, Канцеларије за информационе технологије и еУправе омогућен је приступ из 4 велике базе података: Националне службе за запошљавање, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, ПИО фонда и Министарства унутрашњих послова, тако да грађани само једним доласком у Кориснички сервис могу да добију нову или продуже стару еКГ картицу.

Током 2020. године остварено је око 270 000 полазака што представља 99,97% планираног реда вожње.

Јавни превоз највише су користили запослени и пензионери, а најмање незапослена лица.

Континуирано су спровођене епидемиолошке мере у возилима јавног превоза, а у сарадњи са Mastercard и АИК банком постављено је и 190 дозатора са дезинфекционим средствима.

За наредни период планирана је имплементација информационог система за управљање јавним превозом и аутоматску наплату, а у току је и израда документације за избор саветника за израду пројекта јавно – приватног партнерства.

У данашњој акцији, поред бесплатног превоза, нашим корисницима подељено је и 200 епидемиолошких маски.