Крагујевац, 18. октобра 2019. године

Важан споразум потписали су Градска агенција за саобраћај (ГАС) и мађарска Национална служба за наплату путарина (НУСЗ). Према меморандуму о разумевању стране почињу преговоре о примени интелигентних система саобраћаја у Крагујевцу, једном од најдинамичнијих градова у Србији.

Сарадња укључује контролу возила која улазе у град, постављање паметних решења за паркирање, интелигентне безбедности у саобраћају и путничке информационе системе који се односе на јавни превоз.

Меморандум су потписали Душан Обрадовић, директор ГАС-а и Тамас Бартал, извршни директор мађарске Националне службе за наплату путарина.

Национална служба за наплату путарина је државна компанија, активна у сектору иновација у промету, одговорна за рад мађарског електронског система наплате путарине. Кроз своје подружнице НУСЗ има широку међународну активност и својим партнерима пружа модерне услуге дигиталног градског превоза (нпр. Е-карте, плаћање паркинга мобилним телефонима, дигиталне путне карте). Компанија има годишњи приход више од милијарду америчких долара.

Градска агенција за саобраћај управља системом јавног тртанспорта путника на територији Крагујевца са више од 16 милиона путника на годишњој основи, генеришући приход од 7,5 милиона долара. ГАС је модерна транспортна компанија која је већ постигла значајна достигнућа у плаћању е-карата кроз систем е-КГ (трговина електронским картама и дигиталним информацијама на бази ГПС-а).

Поред потписивања споразума, НУСЗ је отворио нова продајна места на 10 бензинских станица МОЛ Србије, од којих се једна налази у Крагујевцу, значајном индустријском граду Србије.

Директор Градске агеницје за саобраћај Душан Обрадовић је истакао: ”Свакодневно Крагујевац напредује у свим сегментима јавног превоза путника и да смо од једног града са зачеља по питању квалитета и модерности дошли до тога да данас имамо партнере широм Балкана и да нас препознају као једног од лидера у овој важној комуналној делатности. Данас смо стекли сигурно најозбиљнијег партнера који спада у светских врх области коју води. Спремни смо да применимо најновије технологије у сарадњи са иксреним пријатељима нашег града.”

Тамас Бартал, извршни директор мађарске Националне службе за наплату путарина је приликом потписивања меморандума рекао: ”Веома нам је важно што смо данас са Градском агенцијом за саобраћај у Крагујевцу потписали меморандум о разумевању. НСУЗ може својим искуством да помогне Градској агенцији за саобраћај и Граду Крагујевцу у имплементирању “SMART CITY” пројекта, и у наредном периоду ћемо проверити све могућности међусобне сарадње у области транспорта и превоза људи и робе”.