ГАС Крагујевац, MasterCard, АИК и Апеx

омогућили плаћање платним картицама јавног градског превоза

Крагујевац, 24. септембар 2019 – Од данас је у Крагујевцу могуће бесконтактно плаћање услуга јавног градског превоза MasterCard бесконтакним картицама, што га чини једноставнијим и ефикаснијим како за становнике, тако и за посетиоце Крагујевца. Пројекат су имплементирали Град Крагујевац, Апеx солутионс, АИК Банка и компанија MasterCard.

Плаћање карата ће се у Крагујевцу обављати бесконтактно, једноставним прислањањем било које MasterCard картице на валидатор. Звучни сигнал и порука на дисплеју ће означити успешно купљену карту. Свако плаћање је заштићено вишеслојним механизмима заштите који се већ примењују за сва друга бесконтактна плаћања MasterCard картицама. Поред бесконтакних MasterCard картица, плаћање у возилима јавног градског превоза моћи ће да обављају и они корисници који плаћању мобилним телефонима.

Отварајући панел дискусију у улози домаћина директор Градске агенције за саобраћај, Душан Обрадовић истакао је: “Градска агенција за саобраћај је направила низ искорака ка задовољству својих корисника. Поред наравно цене на коју ГАС не утиче, три су кључна параметра за одабир градског превоза као свог вида свакодневне миграције: тачност, удобност и информисаност. Ми смо на свим сегментима много радили и урадили последњих две године како бисмо достигли градове своје величине у окружењу. А данас користим ову прилику да кажем да овим чином плаћања свим картицама MasterCard-а смо заправо сустигли и престигли много веће градове и системе чак и далеко развијених земља Европе.”

„Поносни смо што је Крагујевац имплементирао овај пројекат који наш град модернизује и додатно приближава концепту „паметних градова“. Очекујемо да ће наши суграђани који користе градски превоз, као и посетиоци, млади и студенти моћи да се возе и плаћају у јавном градском превозу на брз, једноставан и модеран начин, као што то чине становници Лондона, Санкт Петербурга, и других европских и светских градова“, истакао је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Града Крагујевца.

„MasterCard ради са више од 100 градова широм света на увођењу електронских плаћања у јавни превоз. У свим тим градовима, електронска плаћања су допринела да свакодневно функционисање града постане брже, једноставније и јефтиније. Поносни смо што можемо да, својом технологијом и искуством, учинимо да јавни превоз у Крагујевцу, као један од кључних елемената градске инфраструктуре, постане бољи и да се тиме направи одлучујући корак ка паметном расту Крагујевца и Србије“, изјавила је овом приликом Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине компаније MasterCard.

„Дигитализација је кључна конкурентска предност у свим сегментима пословања у 21. веку и српски банкарски сектор је конкурентан трендовима у Европи. АИК Банка је као једна од водећих банака на тржишту, одредила развој дигиталних сервиса и иновативних пројеката плаћања као једно од својих стратешких опредељења. У овај пројекат смо ушли као један од партнера, који ће грађанима Крагујевца, али и свим посетиоцима, пружити најједноставнији и најбржи метод плаћања за коришћење јавног градског превоза“, рекао је Бојан Павловић, директор сектора директних канала АИК Банке.

Практично искуство је показало да прихват бесконтактних плаћања у јавном превозу повећава атрактивност овог вида превоза како за туристе, тако и за становнике града јер на тај нацин људи не троше време у потрази за киосцима и непресонализованим картицама које се допуњују, већ су у прилици да плате карту за превоз на исти начин на који нпр. купују доручак у пекари или плаћају гориво за свој аутомобил, једноставним прислањањем картице на валидатор. У циљу едукације и промоције бесконтактног начина плаћања корисницима MasterCard бесконтакнтих картица ће бити омогућено да средом и суботом користе јавни превоз за само 1 РСД. О терминима акција корисници ће бити обавештавани путем медија. На тај начин ће моћи и сами да се увере у све предности коришћења своје MasterCard картице уместо готовине у јавном превозу. Бесконтактно плаћање MasterCard картицама је јефтиније од плаћања готовином у јавном превозу, а посебно ће бити атрактивно за младе, студенте, као и оне који посећују Крагујевац због посла или медицинске неге.