Захваљујући пројекту „Податке отвори, на мапи се створи“ који је реализован у сарадњи са Палго смарт центром из Београда, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Крагујевац је у апликацији Google maps имплементирао све линије система јавног градског и приградског превоза. То ће путницима, али и свим посетиоцима града омогућити да у најкраћем времену стигну на жељену локацију. Одређивањем полазне тачке и крајњег одредишта у апликацији Google maps на паметном телефону, апликација Google transit нуди, најповољнију трасу уз навигацију, колико је и куда потребно пешачити до првог стајалишта, број линије и време поласка,  а уколико је то потребно и број линије за преседање до крајње дестинације.

Ово је само једна од новина у раду Градске агенције за саобраћај која интензивно ради на модернизацији својих услуга, казао је директор Душан Обрадовић и позвао све дугогодишње кориснике јавног градског превоза да дају шансу овој непогрешивој апликацији за евентуално бржу и краћу варијанту превоза нарочито ако подразумева и преседање. Овај алат, већ од 1. септембра биће инсталиран на пилот стајалишту код Уреда, које ће имати Wi – Fi, USB пуњач и соларне плоче, где ће сви путници бити у прилици да једним додиром екрана користе Google maps.

Искорак у модернизацији јавног градског превоза почетак је у разради визије коју Крагујевац има, а то је модеран, европски град, пре свега са развијеном комуналном инфрастуктуром, истакао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић. То је доказ да посебну пажњу поклањамо и развоју информационих технологија које ће бити у служби грађана и омогућити им да брже, једноставније и квалитетније путују, живе и раде у Крагујевцу. Google transit један је у низу корака ка имплементацији решења која нуди Паметан град. То подразумева и постављање паметне расвете, видео надзор, као и сензора за рану дојаву пожара. Захваљујући се партнерима на пројекту, као и тиму овдашњих стручњака који су радили на имплементацији Google transit, Момчиловић је поручио да ће локална самоуправа наставити да развија Крагујевац у том правцу.

Данашњи пројекат је велики искорак у стратешком опредељењу Крагујевца у развоју „Smart city“ решења. Наредни је „live“ варијаната у којој ће моћи да се прати кретање аутобуса у реалном времену, нагласио је сарадник на реализацији пројекта Зоран Ђоровић, директор Бизнис иновационог центра. То је само један од сегмената свеукупног пројекта који се убрзано имплементира захваљујући УНДП и Палго смарт центру, који је имао за циљ отварање података. Подаци добијени на овај начин моћи ће да се употребе и у другим апликацијама, биће некомерцијални и доступни како грађанима, тако и правним лицима. Резултат пројекта је побољшање квалитета живота и услова за равој привреде.

Ово је само почетак могућности коришћења тог сјајног алата. Већ од понедељка једном недељно свим основцима и средњошколцима верификацијом е – Кг картице биће омогућен бесплатан улаз на базене. Од септембра е – Кг картица служиће родитељима за верификацију у обдаништима, а у плану је да се на свих 68 аутобуса, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, поставе сензори за прикупљање података о загађењу ваздуха и концентрацији полена. Тако ће на постојећим мапама грађанима бити доступни и подаци о локацијама и временском интервалу са највећим концентрацијама загађења и полена.

Иначе, Крагујевац је једини град у Србији који је у тој апликацији имплеменитирао све градске и приградске линије.